top of page

Pratik Çeşitleri

2b6fb30f2b736c05d167387ff6eb3fa4_edited.jpg

01 Hatha Yoga

 "Ha" kelimesi güneş, "ta" ise ay anlamına gelir. "Hatha", içinizdeki güneş ve ay ya da Pingala ve İda arasında denge kurmaya yönelik Yoga anlamına gelir. Hatha Yoga, temelde fiziksel bir hazırlıktır - bedeni daha yüksek bir olasılık için hazırlamak. Yaşadığınız her farklı bilinç düzeyi veya zihinsel ve duygusal durum için bedeniniz doğal olarak belirli duruşlar alma eğilimindedir. Bunun tersi de asana bilimidir. Klasik Yoga'yı belirli bir tevazu ve kapsayıcılık duygusu ile pratik ederken bedeninizi bilinçli olarak farklı duruşlara sokmak, bilinci yükseltmek için harika bir kap, harika bir cihaz haline gelir. 

02 Power Yoga

Ashtanga Yoga sisteminden doğmuştur ve "egzersiz" olarak kullanılabilecek güçlü bir uygulamadır. Kurucuları Byran Kest, Baron Baptiste ve Beryl Bender Birch olan Power Yoga(Güç Yogası) dersleri kas tonu yaratır, bu da vücutta güç ve stabilite geliştirmeye yardımcı olur. Yoğun tekrarlardan oluşması metabolizmayı hızlandırır, nefes alış verişlerini düzenleyerek akciğerin güçlenmesini sağlar. Oksijen alımını ve kalp atış hızını arttırır. Yağ yakımını hızlandırır, bağışıklık sistemini güçlendirir ve stres düzeyini azaltır. Kısacası, iyi bir ter atarsınız :) Yani bir detoksifikasyon etkisi vardır. 

02 Vinyasa Yoga

Aklımıza gelecek ilk Vinyasa serisi, güneşi selamlamadır. Vinyasa Yoga, ritmik bir "hareketli meditasyon"dur. Hareketin nefesle hizalanmasını ifade eder. Pozlar arasında akarken sürekli nefes almaya odaklanmak solunum sağlığını iyileştirir, zihni sakinleştirir ve odaklanma ile konsantrasyonu artırır. Esnekliği, gücü, dengeyi, sakinliği ve odaklanmayı artırmaya da yardımcı olabilir. Canlandırıcıdır ve kardiyovasküler sağlığı iyileştirmeye ve metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olan ısı oluşturur. İlk başta, Vinyasa Yoga'da hareketin nefesinizle senkronize edilmesi biraz zorlayıcı ve rahatsız edici olabilir. Bununla birlikte, bir kez alıştığınızda ve vücudunuz için işe yarayan bir ritim oluşturduğunuzda, Vinyasa nihayetinde odaklanmanızı ve hareket halinde rahatlığınızı derinleştirebilir. 

a32bca81864ee94b1aee859e30b26b62_edited.jpg
94f6553f-c27e-4702-9f17-479d4768d7f7_edited.jpg

04 Yin Yoga

Yin Yoga, bir dizi pasif yer pozundan oluşur. Bu pozlar, esas olarak vücudun bağ dokuları (yin dokuları) açısından zengin olan alt kısmını çalıştırır - kalçalar, pelvis, iç uyluklar, alt omurga. Pozlar genellikle 5 dakika veya daha uzun süre tutulur çünkü bağ dokusu en iyi yavaş, nazik ve sabit bir yüke yanıt verir. Bunun sonucu olarak, Yin yoga organlardaki chi akışını arttırır ve enerji akışını iyileştirir. Farklı Yin pozları, vücuttaki miyofasiyal meridyenlerdeki tıkanıklıkları uyandırır ve giderir, bu da vücudun iç organlarını ve sistemlerini dengeler.

 

Yin, dinginliğe doğru yavaşlama niteliğidir. Geri çekilen ve alıcı olandır. Bu zarif ve basit bir kavramdır. 

Bir pozda hareketsiz hale gelmek ve bir süre kalmak, boşluklar yaratır. Böylece Yin Yoga, gölgede tuttuğunuz duygu, düşünce ve hislerin yüzeye çıkmasına izin vermeniz için size zaman ve alan sağlar. Kaygı, mutluluk, üzüntü, rahatlama, can sıkıntısı... (hayatınızdaki tüm meşguliyetlerle bastırdığınız herhangi bir his), bu duyguların orada olmasına izin vermek ve gözlemlemek; onları bastırmanın bedene mal olduğu enerjiyi geri kazanmanız anlamına gelir. 

05 Hamak Yogası

Hamak yogasının ne zaman ve nereden geldiğini kesin olarak söyleyemeyiz ancak B.K.S Iygengar'ın asanalarda yardımcı prop kullanmayı başlattığını ve öğrencilerini baş aşağı astığını biliyoruz.

Geliştirilmiş esneklik, stabilite ve denge sağlayan, sanat ve atletizmin birleşimi Hamak Yogasında; baş aşağı asılı kalmanın ve ters dönmenin, yer çekimi ve yaş nedeniyle zamanla sıkışabilen eklemlerdeki basıncı azalttığı söyleniyor. Hamak yogasının tüm vücudu güçlendirmek ve esnetmek, omurgadaki basıncı azaltmak, dolaşımı iyileştirmek, sindirimi artırmak ve kişinin ruh halini iyileştirmek için belirli faydaları vardır. Muhtemelen en dikkate değer olanı, havada asılı kalmanın bir şekilde eşi benzeri olmayan bir güvenlik hissi sağlamasıdır.

"Bazıları bu duyguyu bir kozanın içinde olmak olarak tanımlıyor ve bu özellikle travmayı iyileştirmek için rahatlatıcı olabilir" -Quattrocchi


*Derste yapılan dönme hareketlerinden dolayı hamilelere veya vertigo sorunu yaşayanlara önerilmez.

Honen_ There is no greater enemy_edited_edited.jpg

06 Meditasyon

Meditasyon, öz bakımın temelini oluşturur. Tıpkı bedenlerimizin düzenli temizliğe ihtiyacı olduğu gibi, meditasyon da zihnimizin ihtiyacıdır. Tek seferlik değil, yaşam boyu devam etmesi gereken bir süreçtir.


Zihnimiz aslında en çok ihmal ettiğimiz evimizin bir odası olabilir ve en çok yorulan da o'dur. Meditasyon; kendinizle, başkalarıyla ve yaşamla bağ kurmamızı sağlar; bunun sonucu olarak, bireyin kendisini bulabilmesine bir araç olur. Algınızı keskinleştirir, kendinize ilham kaynakları bulursunuz, psikolojik dayanıklılık geliştirir ve öğrenmenin gerçekleştiği şefkatli alandır. Gerçek, iyileştirir. Meditasyon da gerçeğin doğasına ulaşmak için odaklanmak, derinleşmek demektir.


Farklı meditasyon türleri vardır; bilinçli farkındalık, beden taraması, mantra, metta, tonglen, görselleştirme, mum ışığı, yürüyüş, çakra meditasyonu gibi... İhtiyacınıza yönelik meditasyon uygulamaları yapabilirsiniz ve her ne kadar meditasyon "yapmak" desek de, aslında meditasyon "yapmak" ile ilgili değildir. 

 

Meditasyon ile yoga asana pratiğinizi geliştirebilirsiniz, aynı şekilde yoga asana pratikleri meditasyona daha rahat oturmanıza katkı sağlar.

 

bottom of page